Logo website
  • HOME
  • COACHING
  • PERSONAL PLAN
  • ABOUT
  • blog
  • CONTACT
Bindweefsel, wat zit je krap

Bindweefsel, wat zit je krap

Wat zorgt er nu eigenlijk voor dat je bewegingsbeperking ervaart in je lichaam? Die krappe spieren die je tegenhouden om lekker soepel te bewegen. Het begint allemaal met je bindweefsel (fascia), een systeem van het lichaam dat werkt als een dicht geweven en strakke biologische trui. Bindweefsel is een levende, extracellulaire matrix van vezels en water die al je cellen omringt.

Je bindweefsel bestaat als een continue, glijdende structuur van top tot teen, die alles in je huid bedekt, van je spieren en zenuwen tot je interne organen (zoals het hart, de longen, de darmen, de hersenen en het ruggenmerg).

Bindweefsel verbindt spieren in kettingen zodat ze samen kunnen bewegen in een georganiseerde eenheid. In feite denk ik dat het lichaam niet zeshonderd verschillende spieren heeft, maar één spier die is verdeeld in zeshonderd bindweefsel eenheden.

Als het bindweefsel gezond is, voelt het ontspannen en golvend aan. Het is dan buigzaam en kan uitrekken en bewegen als dat nodig is. Idealiter zou je bindweefsel als een laag zijde over je andere weefsels moeten glijden.

Desalniettemin kunnen spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, zenuwen en organen vast komen te zitten en aangetast worden. Dit komt door fijne of dikkere verklevingen. Of door littekenweefsel die spieren in de knoop brengen en het bewegingsbereik beperken, de bloedstroom verminderen en ontstekingspijn veroorzaken. Het bindweefsel loopt door je hele lijf. Dus spanning in je kaak kan andere delen van je lichaam aantasten, zoals de psoas in de buurt van de heupen.

Wanneer zich een trauma voordoet, zoals bij een flinke blessure, een auto-ongeluk of val, verliest het bindweefsel zijn elasticiteit en kunnen delen strak en beperkt worden.  Zodoende en kan bindweefsel een bron van spanning zijn voor de rest van het lichaam. Het is alsof er een stukje tape is aangebracht op de trui of laag zijde die ik hierboven heb beschreven, zodat deze niet langer kan buigen en uitrekken wanneer dat nodig is.

Gelukkig zijn er 5 manieren om je bindweefsel weer soepel en gezond te krijgen;

    1. Door de juiste work-out waarbij de spieren en bindweefsel worden gerekt en gestrekt zoals bij een Essentrics, callanetics of yoga les;
    2. Door een bindweefselmassage te ondergaan;
    3. Door gerichte ademhalingsoefeningen;
    4. Door je voeding aan te passen zodat je bindweefsel alle essentiële voedingsstoffen ontvangt;
    5. Door de juiste suppletie te nemen zoals L-Lysine, collageen, silicium om tekorten op te heffen en sneller resultaat te bereiken.

Als je bindweefsel soepel en ontspannen is, kunnen zenuwen beter de juiste informatie overdracht reguleren. Je lichaam heeft namelijk een eigen spannings-en ontspanning zenuw: de nervus vagus. Het is een van de grootste zenuwen die je hebt – en ook een van de interessantste, want hij speelt vermoedelijk een grote rol in het oplossen van stress gerelateerde klachten als onrust, slapeloosheid, prikkelbare darmsyndroom, depressie en nog veel meer lichamelijke ongemakken.

De zenuw komt, net als de meeste hersenzenuwen, uit de hersenstam. Vanaf daar loopt-ie door richting oren en hals, met vertakkingen naar de longen en het hart. Dan buigt de zenuw om de grote slagaders heen en komt via de luchtpijp terug naar het strottenhoofd, waarbij ook takken vanaf de slokdarm richting de maag lopen. Zie het als een kabeltje tussen je lichaam en geest. Heb je een onderbuikgevoel? Dan probeert je nervus vagus je iets te vertellen.

De nervus vagus kalmeert je ademhaling en hartslag, en laat je para sympathische zenuwstelsel – dat voor ontspanning en herstel van het lichaam zorgt – het weer overnemen. Bindweefselmassage heeft een sleutelrol om de nervus vagus te activeren.

In mijn drie maanden gezondheidsprogramma otvangt de cliënt tevens bindweefselmassages en kan zelf thuis ook aan de slag.

 

Is deze blog behulpzaam bij het verklaren van krappe spieren in je lichaam?

Deze blog gaat vooral over het fysieke stuk.  Als je continue in spanning leeft, door het niet uiten van emoties, kun je ook last krijgen van strak bindweefsel en een te actieve nervus vagus.

 

Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.

Liefs,
Sandra

Reactie annuleren

Reacties

Lieve lezer, mijn website gebruikt als standaard de nodige functionele cookies. Om de site te kunnen verbeteren, functies voor social media te bieden, content te personaliseren en sporadisch een advertentie te tonen zijn meer cookies nodig. Je kunt mijn privacybeleid erop nalezen als je wilt.AccepteerPrivacybeleid