
Gezonde vegan (Kerst) gerechten
Kerst is doorgaans een feest waarbij veel gegeten en gedronken wordt! Helemaal prima want het leven is om te vieren. Wil jij gezond en smaakvol de kerstdagen door, dan kun je deze 4 gerechten zelf maken en vieren dat jij altijd de keuze hebt. De gerechten zijn licht verteerbaar, voedzaam en geven geen overvol buikgevoel. Je hebt wel enkele attributen nodig die je misschien niet in huis hebt zoals een notenzak of een snijmachine. Maar dit zijn dan ook meteen leuke cadeau tips om te vragen zodat je er naderhand mee aan de slag kun gaan. Want na Kerst gaat het leven gewoon door;-)!! Iedere nieuwe dag kun jij weer datgene DOEN dat het beste voor je is!
Daarom deze 4 recepten:
- Cranberrysaus als toppic bij een desert of als beleg;
- Glutenvrij Psylliumvezels – zaden-pittenbrood in plaats van croissantjes en stokbrood;
- Cranberrywater in plaats van dat extra glaasje wijn;
- Courgette met kikkerwerten en spinazie in plaats van vlees;
Om te beginnen hoort cranberry saus bij het seizoen en is lekker voor bij het glutenvrije brood.
Cranberry saus (voor 8 porties)
Ingrediënten:
350 gram verse cranberries;
180 ml maple syrup;
60 ml vers sinaasappelsap;
½ theelepel kaneelpoeder;
½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel vers geraspt.
Zo maak je het: doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Laat daarna zachtjes pruttelen. De cranberries barsten open en de saus wordt dikker. Roer geregeld door de saus en druk ze tegen de zijkant van de pan zodat ze zachter worden. Doe dit maximaal 15 minuten, anders gaat de pectine verloren en dat zorgt juist voor de gelei structuur. Doe het geheel in een glazen potje en laat het minimaal 5 uur afkoelen. Het is een week houdbaar in de koelkast.
Glutenvrij Psylliumvezels & zadenbrood
Psylliumvezels worden gefermenteerd door je eigen darmflora. Daardoor heb je minder snel last van klachten als een opgeblazen gevoel dat bij gewoon brood of croissants wel eens kan gebeuren. Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Het brood is vast van structuur en geeft meteen een verzadigd gevoel. Het brood is lekker om zowel met zoet te beleggen zoals de cranberry compote of hartig zoals geitenkaas of zongedroogde tomatentapenade.
Zo maak je het brood:
Ingredienten:
135 gram zonnebloempitten
90 gram lijnzaad
65 gram hazelnoten of amandelen
145 gram havermout vlokken
2 eetlepels chiazaadjes
1 afgestreken eetlepel psylliumvezels
2 theelepels zeezout
1 eetlepel ahornsiroop
3 eetlepels gesmolten kokosolie
350 ml water
Benodigdheden
– Cakeblik
Bereiding
Mix alle droge ingrediënten in een mengkom en roer flink door elkaar. Mix ahornsiroop, olie en water samen in een maatbekertje. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng goed totdat het deeg volledig doorweekt is en dik wordt. Is het te dik om te roeren? Voeg dan 1/2 theelepels water toe totdat het deeg hanteerbaar is.
Schep het deeg in een ingevette cakeblik of gebruik bakpapier. Strijk de bovenkant van het deeg glad in het cakeblik met de achterkant van een lepel. Laat dit nu minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Het deeg is klaar als het brood zijn vorm behoud (ook buiten het cakeblik).
Verwarm de oven voor op 175 °C. Plaats het cakeblik in de oven op het middelste rek en bak 20 minuten.
Verwijder vervolgens het brood uit het cakeblik en plaats het ondersteboven direct op het rek. Bak nog eens 15 minuten. Laat volledig afkoelen voor het snijden. Dit is bijna onmogelijk maar doe het toch. Bewaar het brood maximaal 5 dagen in een afsluitbare bak. Je kunt het ook invriezen. Snijd van tevoren de plakjes. Ideaal voor een snelle, verse toast.
Cranberry water ( voor 8 glazen)
Wil jij geen alcohol drinken maar toch een fancy glaasje op tafel, probeer dan dit cranberry water eens:
De rode kleur van cranberry water geven dit drankje een vrolijke en feestelijke uitstraling. Omdat cranberries van nature behoorlijk zuur smaken, worden ze nogal eens flink gesuikerd of op andere manieren zoeter gemaakt als je deze in de winkel koopt. Dat is net wat minder gezond dan deze variant die je zelf maakt. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat dit rode sapje je immuunsysteem een boost kan geven. Hoewel het natuurlijk geen antibiotica is, verandert het bijvoorbeeld de blaas in een plek waarin bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken niet zo gemakkelijk gedijen.
Ik vind dit zelfgemaakte cranberry water (geïnspireerd door https://www.medicalmedium.com/) lekker en het helpt bij het opbouwen van mijn immuunsysteem. Daarnaast en is gunstig voor: acne, sinusitis, keelpijn, blaasontstekingen, nierontstekingen en nog veel meer! Om dit water te maken heb je alleen cranberries, rauwe honing, water en limoen nodig!
Ingrediënten:
1 liter water;
250 gram verse cranberries
3 eetlepels limoensap
2 eetlepels rauwe honing
Zo maak je het: doe het water en de cranberries (nadat je ze eerst goed schoongespoeld hebt) in de blender op de hoogste stand voor een smoothie. Giet dit gemixte geheel door een zeefzak/notenmelkzak in een kom. Door de zak dicht te knijpen stroomt het door het doek in de kom. Doe de limoensap en rauwe honing erdoor en roer goed door elkaar. Giet het geheel in een kan en bewaar in de koelkast!
Courgettes met kikkererwten en spinazie als side dish!
Ingrediënten:
2 grote courgettes
240 gr uitgelekte kikkererwten uit een glazen pot
100 gr babyspinazieblaadjes
verse kruiden naar keuze
Voor de marinade: 1 eetlepel rozen harissa pasta, 1 eetlepel ahornsiroop of maple syrup, 1/2 eetlepel kurkuma, 4 eetlepels olijfolie, zout en verse zwarte peper.
Voor de dressing: 4-5 eetlepels tahin (sesampasta), 1 teentje knoflook geraspt, zout en verse zwarte peper.
Zo maak je het: verwarm de heteluchtoven voor op 180 ° C voor boven en onder verwarmen en bekleed een bakvorm 35 x 25 cm met bakpapier. Snij de courgettes in de lengte doormidden. Snij vervolgens elke helft in de lengte in vieren. Maak vervolgens 8-10 sneden om het in stukjes te verdelen die allemaal nog aan de schil vastzitten. Leg de courgette stukken in de bakvorm.
Meng de marinade-ingrediënten in een kom en roer het geheel goed door elkaar. Voeg met een lepel de marinade toe over de courgette stukken en zorg dat de marinade tussen de inkepingen komt.
Was de kikkererwten schoon met water en voeg ze toe aan de bakvorm. Roer de resterende marinade erdoor. en bak ze 20-30 minuten in de oven tot de kikkererwten allemaal mooi en goudbruin zijn. Check tussendoor of de kikkererwten al zacht zijn. De tijd is erg afhankelijk van de oven en of je een bakvorm of ovenschaal gebruikt. Roer de spinazie en verse kruiden door de groenten, klop de dressing ingrediënten bij elkaar en besprenkel de groenten. Optioneel kun je drie eetlepels granaatappel pitjes erover doen. Smakelijk eten;-)!
Dit gerecht is uit het boek Happy Food van Bettina’s Kitchen https://www.bettinaskitchen.com/vegan-recipes/courgettes-and-crispy-chickpeas/
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra
