
De lever & serotonine
Diegene die mij al een tijd volgt, weet dat levergezondheid een terugkomend thema is. De lever is een heel belangrijk orgaan dat vaak over het hoofd wordt gezien bij zowel lichamelijke als mentale problemen. Dat is erg jammer voor de persoon in kwestie, maar ook voor zorgverleners.
De lever is een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor een breed scala aan cruciale functies, waaronder; de ontgifting van het bloed door schadelijke stoffen zoals alcohol en medicijnen af te breken, de productie van gal voor de vertering van vetten, de opslag van energie in de vorm van glycogeen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel, en de synthese van essentiële eiwitten zoals albumine en stollingsfactoren. Daarnaast speelt de lever een rol bij de opslag van vitamines en mineralen en het afbreken van oude rode bloedcellen. Door deze veelzijdige functies draagt de lever bij aan het in stand houden van de algehele stofwisseling en homeostase in het lichaam.
Serotonine is een neurotransmitter die voornamelijk wordt geassocieerd met het reguleren van stemming, slaap, eetlust en stemming. Het is een don’t worry be happy molecuul. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de darmen (ongeveer 90%) en in de hersenen. In de hersenen werkt serotonine als een signaalstof voor zenuwcellen, terwijl het in de darmen betrokken is bij het reguleren van de spijsvertering
De meeste serotonine problemen hebben niets te maken met de aanmaak ervan. Ze gaan over de afvoer ervan – en je lever speelt daarin een hoofdrol.
Het is een technisch verhaal over ons lichaam. Het menselijk lichaam functioneert als een ecosysteem: het is een complex netwerk van samenwerkende en concurrerende elementen, in constante wisselwerking met elkaar en met de omgeving. Dit perspectief wordt ook steeds belangrijker in de geneeskunde.
Metabolisme van Serotonine: De lever speelt een sleutelrol in het afbreken van serotonine. Het enzym monoamine oxidase (MAO) in de lever breekt serotonine af tot 5-hydroxyindolazijnzuur (5-HIAA), dat vervolgens via de urine wordt uitgescheiden.
MAO-A (Monoamine Oxidase A) breekt serotonine af en produceert daarbij verschillende bijproducten. Het proces verloopt als volgt:
Afbraak van serotonine door MAO-A:
-
Oxidatieve Deaminatie:
-
Serotonine wordt door MAO-A omgezet in 5-hydroxyindolacetaldehyde (5-HIAL).
-
Hierbij komt waterstofperoxide (H₂O₂) vrij als bijproduct.
-
-
Aldehyde Dehydrogenase (ALDH):
-
5-HIAL wordt vervolgens door ALDH omgezet in 5-hydroxyindolazijnzuur (5-HIAA), dat via de urine wordt uitgescheiden.
-
Bijproducten van dit proces:
-
Aldehyden: 5-HIAL is een reactief aldehyde dat schadelijk kan zijn als het niet snel wordt omgezet.
-
Waterstofperoxide: Een potentieel schadelijk oxidans dat door enzymen zoals katalase en glutathionperoxidase wordt afgebroken tot water en zuurstof.
-
Zeer reactieve stoffen: Zowel aldehyden als H₂O₂ kunnen leiden tot de vorming van reactieve zuurstofspecies (ROS), die cellulaire schade kunnen veroorzaken als ze niet goed worden geneutraliseerd.
Bescherming tegen oxidatieve stress:
De lever en andere organen beschikken over antioxidatieve systemen (zoals glutathion, superoxidedismutase en katalase) om deze bijproducten effectief te neutraliseren en celschade te voorkomen.
Deze detox vereist:
→ Methylering (foliumzuur, B12, TMG = TMG (Trimethylglycine), ook bekend als betaïne, is een natuurlijke verbinding die werkt als een methyldonor in het lichaam. Het helpt bij methylatieprocessen, waarbij methylgroepen worden overgedragen op andere moleculen)
→ Aldehydeneutralisatie (B2, molybdeen, glutathion)
Als je enzym dat een belangrijke rol speelt in het foliumzuur metabolisme en de methylatiecyclus in het lichaam niet optimaal werkt + een trage Fase II detox + een laag glutathion gehalte hebt. Dan kan je serotonine “onevenwicht” en alle indicaties die aan deze neurotransmitter hangen, een verborgen methylering achterstand zijn.
Dit is waarom protocollen helaas op dit vlak lastig gezondheidswinst geven. Protocollen zijn vaak geschreven voor een groep/indicatie maar niet geschreven op persoonlijke niveau.
Dat betekent ook dat ik kijk naar:
→ Schildklier
→ Bijnierpatronen
→ Onevenwichtigheden in geslachtshormonen
→ Darminfecties + dysbiose
→ IJzerstapeling en bloedarmoede
→ Oxidatieve stress
→ Functionele bloedchemie
→ Lever en methyleren
→ En nog veel meer
Alles is met elkaar verbonden, hoe gedraag jij je, hoe is je omgeving, hoe voed jij jezelf, waarmee voed jij jezelf. Heb jij het idee dat jouw lever overbelast is en dat je feel happy molecuul niet optimaal werkt? Dan is hoogwaardige pure voeding, voedingsgedrag en hoogwaardige suppletie een methode om voorwaarts te bewegen naar een gezondere lever.
Graag noem ik hierbij het nutraceutical NACAR https://nacar.nl/ Dit is een geavanceerd voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld om de stofwisseling te verbeteren. Het is samengesteld uit meer dan 90 mineralen.
Wat doet NACAR?
Door inname van NACAR tijdens de maaltijd worden de belangrijkste enzymatische en hormonale processen van de stofwisseling geactiveerd. Enzymen en hormonen zijn katalysatoren die pas gaan functioneren als een specifiek mineraal of spoorelement aanwezig is in de voeding. De voeding van vandaag bevat vaak weinig mineralen en spoorelementen. Ze zijn uit de bodem verdwenen door jarenlange intensieve landbouw en veeteelt. Met name het ontbreken van de spoorelementen en aminozuren in de voeding is een groot en onderschat probleem. Als spoorelementen ontbreken blijven diverse enzymen en hormonen werkeloos en wordt onze stofwisseling verstoord. Zoals ook hierboven uitgelegd het belang van het enzym betaïne.
NACAR bevat het volledige spectrum van ongeveer 90, natuurlijk gechelateerde mineralen, spoorelementen, vetzuren en essentiële aminozuren die direct beschikbaar zijn voor alle enzymatische en hormonale processen in ons lichaam.
NACAR optimaliseert de stofwisseling. We krijgen meer energie en voelen we ons beter.
NACAR verbetert ons metabolisme en versterkt het immuunsysteem!
Wil jij een persoonlijk plan voor jouw systeembiologie waarin de lever centraal staat? In twee consulten ben je al geholpen met een basisplan. Mail dan naar info@sandravanschijndel.nl en we plannen een intake.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra
