Flatbread gemaakt van havermout en griekse yoghurt
Flatbread met slechts twee hoofdingrediënten; Griekse yoghurt en biologische zuivere havermout en is dus glutenvrij. Daarbij een groene saus om groente die je op het flatbread doet extra smaakvol te maken.
Recept notities;
• Deze hoeveelheid maakt vier kleine flatbreads of twee grote.
• Maak havermeel door havermout te mengen in een blender of keukenmachine.
• Voeg een beetje tapioca zetmeel toe om de bloem wat rekbaarder en zachter te maken.
Ingrediënten flatbread;
250 g havermeel + iets meer om te bestuiven, 240 ml Griekse yoghurt, 1/2 tl bakpoeder, 1 tl zout, 2 eetlepels water, 4 eetlepels olijfolie.
Ingrediënten groene saus;
1 grote handvol verse peterselie en een paar blaadjes munt (koriander of dille is hier ook een goede optie)100 ml olijfolie, 1 el appelciderazijn, 2 el citroensap, 3-4 plakjes jalapeño peper, 1/2 teentje knoflook (optioneel) 1 el kappertjes en een snuf zout
Hoe maak je het flatbread;
1. Roer in een kom het havermoutmeel, het bakpoeder en zout door elkaar;
2. Voeg de yoghurt, water en olijfolie toe en roer tot er een plakkerige bal ontstaat.
Dek af met een plastic zak of huishoudfolie en laat 15 minuten staan (dit maakt het rollen makkelijker).
Maak ondertussen de Groene Saus.
3. Bestuif het havermeel op een schoon werkblad en schraap het deeg eruit. Vorm tot een ronde bal. Als het te plakkerig aanvoelt, bestuif je het gewoon met een beetje extra havermeel en verwerk je het in het deeg (tapioca zetmeel kan ook helpen om het minder plakkerig te maken).
4. Verdeel in 4 gelijke delen en vorm elk tot een bal. Rol ze een voor een uit tot een ovale schijf van ongeveer 1/2cm , plaats de rest in de plastic zak zodat ze niet uitdrogen.
5. Verwarm een gietijzeren pan tot middelhoog heet. Bestrijk het met een beetje olijfolie, leg het platbrood in de pan en bak ongeveer twee minuten aan de eerste kant of tot het er goudbruin uitziet met donkere vlekken. Draai om en bak de andere kant nog een minuut. Leg in een doek terwijl je de rest bakt.
De groene saus maak je zo;
1. Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine en pulseer een paar keer tot ze grof gemengd zijn. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de kruiden, jalapeño en knoflook fijnhakken en in een kom mengen of alles door elkaar mengen met een vijzel en stamper.
2. Proef en voeg indien nodig meer zout, zuurgraad, kruiden of olie toe.
Zo komt het samen;
1. Smeer op elk brood een dikke laag yoghurt en bestrooi rijkelijk met tijm en oregano. ps Op de foto heb ik geen yoghurt gebruikt maar dat maakt het wel lekker fris.
2. Snijd de tomaten in dunne plakjes en verdeel ze gelijkmatig over elk brood.
3. Besprenkel met de groene saus. Het ideale plaatje van een flatbread uit het boek van Green Kitchen Stories https://greenkitchenstories.com/oat-yogurt-flatbread-with-green-sauce-and-tomatoes/waar dit gerecht van is:
De eerste paar keren als je het maakt, kan het als klodderen en veel werk aanvoelen, maar de smaak en voordelen voor jou om minder gluten binnen te krijgen zijn groot.
Ik probeer maar 1 x per dag brood te eten en twee dagen per week geen gluten en dat doet me goed. De gluten in brood en pasta’s is namelijk een exorfine en kan je endorfinesysteem belasten. Naast brood zijn er ook andere etenswaren zoals zoetigheid en alcohol die het endorfinesysteem uit balans kunnen brengen.
Teveel van iets is nooit goed. Zonder je te verliezen in de details kan het minderen van graanproducten je gezondheid bevorderen. Deze grote lijn kun je gaan inzetten.
Voor diegene die toch meer wil weten: Exorfinen zoals gluten worden in het lichaam in gezonde omstandigheden afgebroken door enzymen (DPP-IV enzym). Enzymen zijn eiwitten die een reactie in of buiten een cel mogelijk maken of versnellen zonder daarbij zelf gebruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Deze enzymen neutraliseren exorfinen uit de voeding door deze om te zetten in aminozuren. Als de afbraak van exorfinen plaatsvindt met behulp van het DPP-IV enzym dan zijn de opioïde receptoren vrij voor de endorfines. In ongezonde situaties is deze omzetting niet goed mogelijk. Oorzaak hiervan kan zijn dat er een overmaat aan exorfinenrijke voeding wordt gegeten. Ook genetische factoren en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen.
Het boek van Lucas Flamed; Het endorfine herstelplan heeft me nog meer inzicht gegeven, hoe een “normaal” voedingsproduct zoals granen bij langdurige overmatig gebruik bij sommige mensen tot gezondheidsproblemen kan leiden zoals angsten en depressie. Het is bekend dat mensen die graanproducten mijden en vooral leven van groenten en fuit zich zowel mentaal als fysiek beter voelen. Het zou zomaar kunnen zijn dan het endorfinesysteem van deze mensen weer optimaler werkt.
Wil je meer weten kijk dan op deze link. https://het-endorfine-herstelplan.nl/
Heb je naderhand vragen, stel ze gerust in de opmerkingen. Ik reageer altijd.
Deze site geeft ook een verhelderend verhaal over voeding en exorfinen. https://www.natuurdietisten.nl/exorfinen-voeding-en-relatie-angst-en-stress/
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra