
Je lichaam ontgiften op natuurlijke wijze
Hoe voel jij je momenteel? Ben je scherp, alert, vrolijk en vol energie? Of ben jij in de ochtend nog moe terwijl dat je dag nog moet beginnen. Veel lichamelijke klachten en ook veroudering worden in de basis veroorzaakt door een zuur-base disbalans. Ontgiften op natuurlijke wijze is dan aan te raden.
Vanaf je 40e levensjaar nemen de zure afvalstoffen in je lichaam toe. Zure afvalstoffen stapelen zich dan op in de gewrichten, in het bindweefsel, in de spieren en de bloedvaten. Gevolg: je lichaam verzuurt en de veroudering zet in.
Afhankelijk van de plaats in je lichaam waar de afvalstoffen zich opstapelen, kunnen allerlei lichamelijke klachten ontstaan zoals spierpijn, gewrichtspijn, moeheid, huidklachten, schimmelinfecties en ontstekingen.
In een tweede fase kan verzuring zelfs leiden tot chronische aandoeningen zoals artrose, jicht, artritis, verhoogde bloeddruk, fibromyalgie, verhoogde cholesterol en osteoperose.
Heel belangrijk dus om er op tijd te zijn en verzuring zo snel als mogelijk tegen te gaan! Want hoe verder klachten zijn gevorderd, hoe moeilijker het wordt om er nog iets aan te doen. Gezond oud worden, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen en daar valt een lichaam zonder teveel zuren ook onder. Het is een basisvoorwaarden voor een gezond lichaam.
Je lichaam voert zuren op verschillende manieren af:
- Uitscheiden. Je longen kunnen dit het snelst, daarna je nieren. Ademhaling is hierbij dus erg belangrijk.
- Neutraliseren. Met behulp van basen uit voeding worden zuren geneutraliseerd.
- Bufferen. Zuren ‘wegvangen’ uit het bloed, zodat je lichaam er geen last meer van heeft. Grote hoeveelheden zuren worden tijdelijk opgeslagen om later te worden afgevoerd. Dit systeem (ook wel alkalireserve genoemd) kan de pH-waarde van je bloed constant houden. Dit bufferen is voor meer dan 50% te danken een goed functionerende spijsvertering, die zorgt voor de aanmaak van natriumbicarbonaat.
Normaal gesproken hoef je je geen zorgen te maken over verzuring. Je lichaam heeft namelijk een uitgebreid arsenaal aan manieren om de zuur-basebalans te handhaven via nieren, longen, huid, en spijsvertering. Niet zo vreemd dat je lichaam hier zoveel oplossingen voor heeft: je lichaam zelf produceert namelijk ook flink wat zuren die afgevoerd moeten worden: maagzuur, urinezuur, melkzuur, koolzuur en zure transpiratie. En zo worden er bijvoorbeeld basische mineralen en sporenelementen gebruikt (zoals calcium, magnesium, zink) om de PH op een gezond peil te houden.
Maar vandaag de dag worden we veel meer geconfronteerd met zuur-makende voeding en omstandigheden dan 100 jaar geleden. Helaas hebben veel mensen een tekort aan mineralen door o.a. uitputting van de bodem, raffinage van voeding waarbij de basische mineralen en sporenelementen grotendeels verwijderd zijn, de hoge broodconsumptie (met veel fytinezuur dat de opname van basische voedingsstoffen belemmert bijvoorbeeld). Maar ook stress: stress is per definitie verzurend en ‘rooft’ ook nog eens heel veel van onze basische voedingsstoffen.
Reken erop dat het gros van het bewerkt voedsel zuurvormend is. Aangenomen wordt dat vóór de industriële revolutie ruim 80% van ons voedsel basisch was. Maar we hadden toen ook een totaal ander leefpatroon, met veel meer beweging.
Je leef- en eetpatroon is verzurend als;
- Je te weinig basisch voedsel zoals als fruit, groente en noten eet
- Je te veel verzurend voedsel zoals rood vlees, bewerkt vlees, suikers en suikerhoudende dranken, alcohol en (soms) graanproducten eet boven de aanbevolen hoeveelheid.
- Je niet voldoende rust neemt tijdens de dag
- Te veel spanningen gedurende de dag
Chronische vormen van verzuring kunnen leiden tot bijvoorbeeld botontkalking, reuma, jicht, nier-, gal- of blaasstenen. Het is maar net wat je zwakste plek is waar de klachten zich openbaren. Dat deze klachten ontstaan is logisch, want je totale stofwisseling gaat trager werken door verzuring (= stofwisselingsslakken die tijdelijk in je bloed zitten en vervolgens ergens in het lichaam worden weggezet) en functioneert niet meer optimaal.
MAAR het goed nieuws is dat je dus zelf aan de goede balans kunt te werken. Iedere dag weer;-)! Jij kunt ervoor kiezen om meer groenten, verse kruiden en fruit (= is mineralen) te gaan eten. Daarnaast kun je letten op een toevoer van kwalitatieve eiwitten. Je kunt bewust kiezen voor meer rustmomenten en eerlijk naar jezelf kijken waar stressoren vanaf komen.
Omdat ik jou op weg wil helpen naar een optimale zuur-base balans heb ik een gratis Mini-guide samengesteld met 10 tips voor een optimale zuur-base balans. Wil jij deze ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@sandravanschijndel.nl Dan ontvang je deze binnen enkele dagen in je mailbox.
Zie hieronder enkele andere schrijvers en artikelen die tevens het belang van een goede zuur-base balans benoemen.
https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/zuur-base-evenwicht/
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra
