90 minuten inspiratiesessie; Overgangskracht
Donderdagavond 23 januari 19:00 uur in Venray, locatie Hol van de Leeuw
De overgang en menopauze is een natuurlijke transitie van vooral het vrouwenbrein. Het zijn levensfasen waar alle vrouwen mee te maken krijgen, en ze kunnen zowel fysieke als mentale veranderingen met zich mee brengen. Graag neem ik jullie mee in het thema: “natuurlijke transitie van het vrouwenbrein in een onnatuurlijke maatschappij”. Daarbij leg ik de nadruk op een contrast tussen biologische processen van deze fase en de moderne maatschappij waarin wij leven.
Ben jij een vrouw van 45+ jaar, dan bestaat de kans dat je enkele lichamelijke én psychische symptomen gaat ervaren in de komende jaren die met deze overgang te maken hebben. Echter worden lang niet alle symptomen als zodanig herkend. Dat is jammer omdat de vrouw niet de volledige ondersteuning krijgt die ze nodig heeft en daarmee onnodig lijdt.
Vooral vrouwen die veel stress ervaren krijgen meer last. Ik geef een eerlijk beeld van de uitdagingen, zoals slecht slapen, stemmingswisselingen, nachtzweten, en fysieke risico’s zoals osteoporose en hart- en vaatziekten. De daling van oestrogeen bij vrouwen, vooral tijdens de overgang, kan bijdragen aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit komt door een combinatie van factoren:
- Insulinegevoeligheid: Oestrogeen speelt een rol in het reguleren van insulinegevoeligheid. Bij een afname van oestrogeen kunnen cellen minder goed reageren op insuline, wat kan leiden tot insulineresistentie—a een belangrijke factor bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Ik ga verder in op dit thema en de laatste onderzoeken van Dr. Lisa Mosconi https://www.lisamosconi.com/ en haar boek; Het menopauzebrein.
- Gewichtstoename: Tijdens de overgang hebben vrouwen de neiging om gewicht te verliezen, met name rond de buik (visceraal vet). Dit type vet verhoogt het risico op insulineresistentie en metabole problemen.
- Ontsteking en vetstofwisseling: Oestrogeen heeft een beschermend effect op ontstekingsreacties en vetmetabolisme. Bij een tekort kunnen ontstekingen toenemen en vetstofwisseling verslechteren, wat het risico op diabetes verder verhoogt.
- Verandering in glucosehuishouding: Oestrogeen is betrokken bij de regulatie van glucoseopslag en -gebruik door het lichaam. Het verminderen van oestrogeenspiegels kan de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden.
Maar ook angstige gevoelens en depressieve klachten kunnen voorkomen. De overgang is een levensfase waarin fysieke, mentale en spirituele veranderingen plaatsvinden. Het is een weg naar een mooier voorwaarts leven waarin jij helemaal jezelf gaat zijn.
In de 90 minuten vertel ik over het fysiologisch aspect van de menopauze en welke leefstijl aspecten jij zelf kunt inzetten om deze fase kracht bij te zetten.
Wat eerdere deelnemers zeggen:
“Eigenlijk zou iedereen deze kennis en inzichten moeten hebben. Vrouwen in de overgang in het bijzonder, maar ook de naaste omgeving”
“Deze invalshoeken van preventie van overgangsklachten zijn mentaal én fysiek”
“Het is mooi om te zien hoe inzichten en handvatten geboden worden om stressklachten te herkennen en hier beter mee om te gaan”
DATUM: donderdag 23 januari 2025 19:00 tot 20:30 uur Locatie: Hol van de Leeuw, Henseniusstraat 11A in Venray. Kosten bedragen 15,00 Euro
AANMELDEN VIA: info@sandravanschijndel.nl
Dr. Lisa Mosconi is een baanbrekende wetenschapper op het gebied van neurowetenschappen en de invloed van voeding op hersengezondheid. Haar werk benadrukt hoe belangrijk preventie en levensstijl zijn voor de gezondheid van onze hersenen, vooral in de strijd tegen aandoeningen zoals dementie en Alzheimer.
Hier zijn enkele redenen waarom Lisa Mosconi zo bewonderenswaardig is:
1. Haar expertise en unieke benadering
Lisa combineert haar achtergrond in neurowetenschappen en voedingswetenschap op een innovatieve manier. Ze heeft aangetoond dat voeding niet alleen invloed heeft op ons lichaam, maar ook op ons brein. Haar focus op preventie maakt haar werk revolutionair in de medische wereld.
2. Belang van vrouwen in gezondheidsonderzoek
Lisa heeft specifiek aandacht gevraagd voor de gezondheidsuitdagingen waar vrouwen mee te maken hebben. In haar boek “The XX Brain” legt ze uit waarom vrouwen een groter risico lopen op Alzheimer en hoe ze stappen kunnen ondernemen om hun hersengezondheid te beschermen.
3. Onderzoek naar voeding en hersenfunctie
Lisa benadrukt dat wat we eten een directe impact heeft op ons brein. Ze pleit voor een dieet dat rijk is aan antioxidanten, gezonde vetten en vezels, en raadt sterk bewerkte voedingsmiddelen af. Dit maakt haar werk praktisch en toegankelijk voor mensen die bewuste keuzes willen maken.
4. Inspirerende publicaties
Haar boeken, zoals “Brain Food” en “The XX Brain”, maken complexe wetenschap begrijpelijk voor een breed publiek. Ze bieden inzichten en praktische adviezen voor iedereen die zijn hersengezondheid wil verbeteren.
5. Een rolmodel voor wetenschap en preventie
Lisa is een krachtige stem voor proactieve gezondheidszorg. Ze laat zien dat we, door kleine dagelijkse keuzes, de toekomst van onze hersengezondheid kunnen beïnvloeden.
Lisa Mosconi laat zien dat wetenschap niet alleen in een laboratorium thuishoort, maar ook direct toegepast kan worden in ons dagelijks leven.
Belangrijk
Hoewel de daling van oestrogeen gezondheidsrisico’s kan verhogen, zijn andere factoren, zoals genetica, en onderliggende medische aandoeningen, ook van grote invloed.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra