Witlof gevuld met geitenkaas, walnoten en dadels
Voor wie zijn kinderen witlof wil laten eten, is dit bijgerecht zeker het proberen waard. Iedereen lust witlof op deze manier, de dadels maken het zoet en toegankelijk. Heerlijk met gebruinde noten erbij.
Dit heb je nodig;
4 stronkjes witlof, 200 gram geitenkaas, handvol walnoten en 4 dadels
Zo maak je ze;
Halveer de witlof en verwijder het binnenste harde gedeelte. Als de holte niet groot genoeg is, verwijder dan ook een paar blaadjes en verwerk ze in de vulling. De bedoeling is dat je een mooi kuipje hebt om op te vullen.
Mix de walnoten en de dadels in een keukenmachine en meng ze onder de geitenkaas. Vul de halve stronkjes witlof hiermee op en leg ze in een ovenschaal. Zet ze +/-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. De laatste 5 minuten kun je nog wat extra walnoten toevoegen.
Dit makkelijk te maken bijgerecht is uit het een boek van Pascale Naessens; https://www.purepascale.com/nl/puur-pascale-2
Waarom Dadels bijzonder gezond zijn lees je hier;
Dadels bevatten veel voedingswaarden; vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn licht verteerbaar, hebben een vol mondgevoel en smaken lekker zoet. Maar er is meer. Lees hier de 8 gezondheidsvoordelen op een rij;
- De dadel is goed tegen constipatie vanwege de vezels.
- Dadels zorgen voor een stabiele bloedsuiker ook vanwege de vezels, die geven een langer verzadig gevoel.
- Dadels zijn goed tegen bloedarmoede; door de hoge concentratie ijzer kunnen de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof opnemen.
- Dadels zijn goed voor het bindweefsel door de hoge hoeveelheid kalium.
- Dadels zijn goed voor de ogen vanwege de zeaxanthine, dat gaat namelijk staar tegen.
- Dadels helpen ook de peristaltische functie in de darmen te herstellen, door het darmkanaal na verlamming of disfunctie opnieuw te trainen om goed te bewegen en slechte resten van voedsel te verdrijven.
- In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn dadels ook een ideaal voedsel voor mensen die te maken hebben met diabetes en hypoglykemie, omdat ze vitale glucose aan de lever leveren, waardoor het glucoseverlies wordt aangepakt dat verantwoordelijk is voor problemen met de bloedsuikerspiegel.
- Ze zijn ook ideaal voor sporters en actieve mensen, omdat het hoge gehalte aan kalium en fruitsuiker perfect is voor het tanken van de hersenen en spieren, die afhankelijk zijn van glucose om je kracht bij te zetten tijdens het sporten.
Tot slot nog even een waslijst aan vitaminen in mineralen;
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Vitamine B5
- Vitamine B3
- Vitamine B11
- Magnesium
- Koper
- Kalium
- Mangaan
- Ijzer
- Fosfor
- Calcium
- Zink
- Tanninen
- Luteïne
- Zeaxanthine
De vitaminen uit het B-complex zijn vooral goed vertegenwoordigd in de dadel. De dadel bevat in verhouding het meest vitamine B6 (pyridoxine), in 100 gram dadels zit 19% van de ADH aan B6. Qua mineralen zit er veel koper in de dadel, in 100 gram dadels zit maar liefst 40% van de ADH. Ook bevat de dadel 8 gram vezels per 100 gram.
Ik kan deze vrucht niet meer missen in mijn eetpatroon. Ik serveer dadels in warme bijgerechten zoals deze gevulde witlof, in smoothies en in de soya yoghurt. Soms pak ik ze gewoon als snack. Heb jij nog gerechten tips met dadels voor mij? Altijd welkom om te reageren.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra