Cortisol
Cortisol is het meest essentiële hormoon dat je maakt – je hebt het nodig, wat er ook gebeurt om brandstof aan cellen te leveren, wat de meest elementaire taak is van een hormoon in je lichaam. In mijn praktijk speelt ontregelde cortisolwaarden een rol bij de meest voorkomende combinaties van hormonale onevenwichtigheden.
Waarom komt cortisol voor in zoveel hormonale onevenwichtigheden?
Cortisol is het hormoon dat je verlangen naar eten, de spijsvertering, bloeddruk, slaap-/waakpatroon, lichamelijke activiteit en het vermogen om met stress om te gaan reguleert. Gezien zijn belangrijke en essentiële functies, is cortisol het alfa-hormoon en zijn de hormonen zoals schildklier, oestrogeen, progesteron en testosteron onderdaniger. Zij zullen de eersten zijn die uit balans raken wanneer cortisol de hoogste prioriteit van het lichaam is.
Met andere woorden, je maakt cortisol aan ten koste van je andere hormonen. Neem bijvoorbeeld ontregeld cortisol en schildklier. Wanneer de cortisolspiegel stijgt als gevolg van overmatige stress of als het als buitensporig wordt ervaren, maak je minder schildklierhormoon aan. Wanneer cortisol precies goed is, binnen het normale bereik, presteert de schildklier het beste en genereert het optimale niveaus van hormonen.
Een andere veel voorkomende combinatie is ontregeld cortisol en ontregelde geslachtshormonen. Je bijnieren en eierstokken werken samen in een ingewikkelde dans. Oestrogenen en progesteron worden gemaakt in zowel je bijnieren als je eierstokken, maar zullen worden omgeleid naar de productie van meer cortisol wanneer een vrouw onder chronische stress staat. Als gevolg hiervan leidt chronische stress tot hoge cortisolspiegels en lagere progesteronspiegels. Je zult dan ook lagere hormoonspiegels hebben in andere geslachtshormonen, zoals oestrogeen, testosteron en DHEA. Wat denk jij, staat jouw cortisol in de alfa-modus?
Het is mijn missie om vrouwen weer in hun kracht te zetten en ze te helpen hun gezondheid en welzijn op een natuurlijke manier een boost te geven. En hormonaal evenwicht is daarbij onmisbaar. Tijdens de opleiding bij Overload World Wide https://www.mijnphp.nl/ heb ik veel geleerd over hoe je deze balans weer hersteld door middel van voeding, rust- en slaapgedrag en suppletie. Als de hormoonproducerende klieren verzuurd zijn, kan dat ook een oorzaak zijn van hormonale disbalans. Daarom neem ik altijd eerst een zuur-base check af om inzicht te krijgen. Hoe het zuur base balans werkt heb ik geleerd in mij opleiding tot natuurgeneeskundige.
Daarnaast heb ik het boek: Woman Food and Hormones van dokter Sara Gottfried gelezen en haar adviezen toegepast. https://www.saragottfriedmd.com/ Er zijn echt mooie resultaten te behalen met aanpassingen in voeding.
Gezondheid betekent voor mij overigens niet dat je nooit ziek bent of altijd maar lekker in je vel zit. Je lichaam en het leven zijn grillig. Als je over de kracht en flexibiliteit beschikt om de balans snel weer terug te vinden door het doen van de juiste aanpassingen in je leefstijl en body & mind connectie, dan ben je in mijn ogen gezond. Dat betekent in de praktijk goed luisteren naar je lichaam, en er met respect mee omgaan. Maar het betekent ook voelen en doen wat je gevoel je ingeeft.
Strenge diëten, of een extreem sportregime houd je op de lange termijn nooit vol. Juist de kleine dagelijkse gezonde gewoontes brengen je op de lange termijn veel voordeel, zoals op tijd naar bed gaan, regelmatig pauzes inlassen, rusten en zo vers mogelijk eten. Daarbij geloof ik in de 80/20 regel, eet 80% van de tijd gezond (= is drie keer per dag een verse maaltijd, 2 ons fruit per dag en 3 ons groentens en geen fabriekseten) en die andere 20% daar eet je gewoon lekker alles wat los en vast zit.
Ik ben een groot voorstander van voedingssupplementen om je gezondheid te ondersteunen. Er zijn zoveel mooie, krachtige stoffen uit de natuur die je gezondheid kunnen ondersteunen zonder bijwerkingen. Daarbij is het wel belangrijk deze gericht in te zetten. Zomaar van alles slikken is vaak niet zo zinvol. Ook de kwaliteit kan per fabrikant nog wel eens verschillen. Je wil goed opneembare supplementen in een natuurlijke vorm.
In mijn praktijk voer ik een voedingsanamnese, een zuur-base en hormonale check uit om inzicht in de huidige gezondheid te krijgen. Wil je meer informatie? stuur mij gerust een berichtje.
.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra