De voordelen van salie & tijm thee
De salieplant en tijm zijn twee een van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. Een kop salie of tijm thee per dag kan namelijk wonderen doen voor je gezondheid.
Salie komt van het Latijnse werkwoord ‘salvere’ wat ‘behandelen’ of ‘redden’ betekent. Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. Deze groene blaadjes heb ik geplukt in de oogsttuin; “in het volle leven” in Vierlingsbeek. Ik kan er dus medicinale thee van trekken. Maar wat maakt saliethee dan zo gezond?
Salie staat vooral bekend om haar kalmerende werking en kalmeert een drukke geest. Aangezien salie veel antioxidanten bevat, geeft een kop saliethee bovendien een boost aan je lever en lymfesysteem. Ook je luchtwegen zijn blij met saliethee. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is net als bijvoorbeeld knoflook slijmoplossend en werkt verzachtend bij keelpijn.
pas op: Salie is een krachtig kruid! het kan wonderen doen voor je gezondheid, maar overdrijf het niet. Neem salie niet op een nuchtere maag en drink geen liters per dag. Houd het liever bij één of twee kopjes. Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je er gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt kan dit leiden tot verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Drink liever geen saliethee in combinatie met medicatie voor epilepsie of hormoon bevattende medicatie. Pas ook op met rustgevende middelen en middelen die op je bloeddruk werken.
Ik snij de salieblaadjes in kleine stukjes en doe ze in een theebuiltje. Laat het zeker 5 minuten trekken voordat je de thee opdrinkt.
Tijm (Thymus Vulgaris) heeft ook veel bijzondere eigenschappen zoals anti bacterieel en ontstekingsremmend. Het helpt onder andere een verkoudheid te bestrijden. Tijm lost slijm in de luchtwegen op en stimuleert daarmee de ademhaling, helpt heftige hoestbuien te voorkomen en geeft verlichting bij keelpijn. Je hoeft niet te wachten met het drinken van tijm thee totdat je verkouden bent. Tijm thee heeft een heerlijke smaak. Het is verfrissend en geschikt om regelmatig als kruidenthee gedronken te worden. Leg de takjes tijm in een groot glas en giet er kokend water in. Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken.
Tijm helpt tevens bij de vertering van vet en heeft een positief effect op de spijsvertering.
De Latijnse naam “Thymus” betekent moed. De Nederlandse naam tijm is hiervan afgeleid. Thymus is ook de naam van de belangrijkste klier van ons afweersysteem: De thymusklier (zwezerik) bevindt zich in het lichaam tussen het borstbeen en de luchtpijp en In de thymus ontstaat de vorming van T-cellen (witte bloedlichaampjes), samen met enkele anti-stoffen, die met het lymfatische systeem in verbinding staan. De thymus creëert dus een sterk afweersysteem; de witte bloedcellen bestrijden infecties. Wanneer de thymusklier actief is, beschikken we over genoeg levensenergie, de fijnstoffelijke energie die door onze spieren, organen en cellen stroomt. Is de thymusklier zwak, dan neemt ook de vitaliteit af en voelen we ons futloos, moedeloos en sukkelen we met onze gezondheid.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra
Bedankt voor deze interessante informatie, inspirerend, ik ga ermee aan slag.
Hallo Joke, wat leuk dat je reageert. Graag gedaan en succes;-)!
Hoi Sandra,
Allereerst hartelijk dank voor deze informatie. Ik wil het zo snel mogelijk gaan uitproberen. Hoeveel gram gebruik je per kop ong? En de tijd mag je dus voor langere tijd gebruiken.
Groetjes Marina
Hallo Marina,
als ik tijmthee maak, gebruik ik +/- 5 takjes. Deze doe ik dan in de kop heet water. Ik schat ongeveer 5 gram.
De salieblaadjes (2) snij ik klein en doe ik vervolgens in een builtje. Ja, salie zou ik bijvoorbeeld twee weken wel en dan weer twee weken niet gebruiken. Tijm kan gewoon de hele verkoudheidsperiode!
Succes ermee en leuk dat je reageerde.
Hallo Sandra, kan ik salie gebruiken voor de overgang?
Of liever tabletten, of thee of olie?
Ik heb geen idee
Groetjes Ingrid
Hallo Ingrid,
het is duidelijk onderbouwd dat saliethee aanzienlijk opvliegers vermindert bij vrouwen die in hun menopauze zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar salie blaadjes en deze klein snijden en in een builtje doen. Het maakt niet uit als de blaadjes indrogen. Ze werken even goed. Ik raad je aan twee weken dagelijks een of twee koppen te pakken en dan weer een weekje een alternatief. Zo blijf je variëren.
Lieve groet Sandra
dank je wel voor de informatie , ik ga het uitproberen
grtjs martje
Kun je salie en tijm tegelijk gebruiken?
En mag dat ook gedroogde salie en of tijm zijn?
Hallo Ann,
voor de werking en smaaksensatie zou ik de kruiden apart gebruiken. Als je verse kruiden gebruikt is de smaak intenser/anders. Het verschil in kwaliteit lijkt echter minimaal. Gedroogde kruiden ondergaan vaak een proces dat vriesdrogen heet waardoor en minder vocht en vet in de kruiden zit. Dit betekent dat deze zo worden geconserveerd dat er z’n 98 procent water uit wordt gehaald. Wat over blijft wordt vermalen tot poeder of korrels, kan niet bederven en de smaak, kleur, textuur en voedingswaarde blijven voor een groot deel intact. In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid zou ik variëren en beiden toepassen indien mogelijk. Hartelijke groet Sandra