Kikkererwten burgers
Kikkererwten burgers 4 stuks:
Ingrediënten;
- 1 theelepel kardemom of komijn
- 1 kleine ui gesnipperd (+/- 130 gram)
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 pot kikkererwten 350 gram
- Tapioca zetmeel of bloem
- Citroensap ½ citroen
Zo maak je ze;
- Doe de olijfolie in een pan en bak de stukjes ui met de uitgeperste teentjes knoflook totdat de uitjes glazig zijn.
- Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en prak ze met een vork of aardappelstamper fijn.
- Voeg de gebakken uien, knoflook, het kardemom/komijn en wat citroensap aan de kikkererwten toe en roer alles onder elkaar.
- Vorm er 4 schijven van en wentel ze door de tapioca zetmeel. Doe een plasticfolie erover en laat ze vervolgens een half uur stijven in de koelkast.
- Daarna licht aanbakken in olijfolie of kokosolie tot ze knapperig zijn. +/- 10 minuten.
Ps; voor glutenvrije gerechten is Tapioca zetmeel noodzakelijk
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die structureel lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Ze kunnen een zwakke oestrogeenachtige werking hebben in het menselijk lichaam en worden soms geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen.
Kikkererwten bevatten fyto-oestrogenen, vooral isoflavonen. Isoflavonen zijn een klasse van fyto-oestrogenen die voorkomen in verschillende voedingsmiddelen, waaronder soja, linzen en kikkererwten. Het meest voorkomende isoflavoon in kikkererwten is daidzeïne. Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid fyto-oestrogenen in kikkererwten relatief laag is in vergelijking met bijvoorbeeld sojaproducten, die bekend staan om hun hoge isoflavoon inhoud.
Fyto-oestrogenen heeft niet hetzelfde effect als endogene oestrogenen. Het menselijk lichaam is een complex geheel en een goede vertering c.q. opname is afhankelijk zijn van verschillende factoren. Desalniettemin kunnen kikkererwten een gezonde toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet vanwege hun voedingswaarde, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, evenals dus de aanwezigheid van fyto-oestrogene
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die structureel lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Ze kunnen een zwakke oestrogeenachtige werking hebben in het menselijk lichaam en worden soms geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen.
Kikkererwten bevatten fyto-oestrogenen, vooral isoflavonen. Isoflavonen zijn een klasse van fyto-oestrogenen die voorkomen in verschillende voedingsmiddelen, waaronder soja, linzen en kikkererwten. Het meest voorkomende isoflavoon in kikkererwten is daidzeïne.
Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid fyto-oestrogenen in kikkererwten relatief laag is in vergelijking met bijvoorbeeld sojaproducten, die bekend staan om hun hoge isoflavoon inhoud
Fyto-oestrogenen heeft niet hetzelfde effect als endogene oestrogenen. Het menselijk lichaam is een complex geheel en een goede vertering c.q. opname is afhankelijk zijn van verschillende factoren.
Desalniettemin kunnen kikkererwten een gezonde toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet vanwege hun voedingswaarde, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, evenals dus de aanwezigheid van fyto-oestrogenen.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra