Onze emoties hebben een signaalfunctie
Een emotie is een snelle reactie op een gedachte of een gebeurtenis, vaak buiten jezelf. Echter het gebeuren zelf is minder belangrijk, dan je overtuiging, jouw idee over het gebeurde. Het voelen van emoties en het ermee om kunnen gaan, speelt een belangrijke rol in je groeien en ontwikkeling. Aangezien emoties een signaalfunctie hebben, is het van belang om niet in de emotie te blijven hangen. Indien een emotie te lang duurt, verliest het zijn functie.
Het is belangrijk om naar het signaal te luisteren en te kijken wat er aan de hand is, de emotie vorm te geven en te uiten…waarna de emotie vervolgens uit kan doven.
Een emotie is overigens wat anders dan een gevoel. Gevoelens zijn meer een combinatie van emoties en verstand, waarbij de som der delen meer is dan twee. Het leidt tot intuïtie, een dieper weten, zonder het te kunnen lokaliseren of te kunnen benoemen. Een belangrijk gevoel, dat in onze huidige gevoelsbeleving vaak ontbreekt is veiligheid en zekerheid. De basisliefde en geborgenheid die ieder wezen nodig heeft om te blijven leven, maar zeker ook om te groeien en ontwikkelen.
De basisveiligheid en zekerheid is noodzakelijk om tot volledige ontplooiing te komen. Als deze basis ontbreekt, dan voel je dit wel. Je weet dat er ‘iets’ niet klopt, alleen is het vaak lastig om te achterhalen, wat er niet klopt of wat er ontbreekt. Dit heeft alles te maken met het verlangen naar harmonie.
Het gaat hierbij om de verbinding met jezelf, met de anderen en het universum. Een emotie kun je dus zien als een reactie, waar binnen korte tijd een actie op volgt. Waarbij de actie in verhouding dient te staan tot de prikkel die tot de emotie heeft geleid. Een gevoel komt meer van binnenuit. En wil je je gevoelsleven verdiepen, dan is het belangrijk om je naar binnen, naar jezelf te keren. En vervolgens aandacht geven aan je eigen gewaarwordingen.
Het is heel cliché: de oplossing is er al, binnen in jezelf. Aangezien gevoelens zich veelal uiten via de buik, kan het in de zoektocht naar meer balans, meer harmonie, goed zijn om de buik aandacht te geven. Of juist rust.
Een vastenkuur of buikmassage kan je gevoelsleven een enorme oppepper geven. Wees er op bedacht dat dergelijke aanpak gevoelens en emoties naar boven kunnen komen, waar je je absoluut niet van bewust was.
Belangrijke stoffen in ons lichaam die gevoelens, reacties en stemmingen reguleren zijn de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn hormoon stoffen, die geproduceerd worden uit aminozuren. Ze werken met name in de hersenen, waar ze een groot deel van de communicatie tussen cellen bewerkstelligen.
Om de neurotransmitters, en daarmee de hersenen, goed te late functioneren dient aan enkele basisvoorwaarden te worden voldaan:
-
-
- Een tamelijk stabiele bloedsuikerspiegel. De hersenen zijn voor bijna 100% afhankelijk van glucose voor hun energieproductie, daarom is een constante stroom van glucose naar de hersenen van groot belang;
- Voldoende zuurstof, want ook zuurstof is belangrijk voor de energieproductie;
- Omega -3 -vetzuren. Om een goede zuurstofvoorziening in de hersenen te garanderen, is een goede doorbloeding noodzakelijk. Omega -3- vetzuren stimuleren de bloeddoorstroming. Bovendien zijn omega-3-vetzuren nodig voor de vloeibaarheid en doorlaatbaarheid van de celmembranen en de receptor gevoeligheid van de hersencellen.
-
Enkele belangrijk neurotransmitters, waarvan een deel van hun regulerende functie bekend is, zijn:
-
-
- GABA: is een rustgevende neurotransmitter;
- Acetylcholine: deze is betrokken bij onze gedachten, alertheid en herinneringen;
- Dopamine: geeft een gelukzalig gevoel, reguleert en controleert het energieniveau;
- Serotonine; reguleert de stemming en is de grondstof voor melatonine.
-
Van deze neurotransmitters dient een bepaalde basishoeveelheid aanwezig te zijn. Iedereen heeft een andere verhouding tussen deze neurotransmitters. Dit maakt dat mensen andere ‘karakters’ hebben. Als je geboren bent met een, in verhouding hogere hoeveelheid serotonine, zal je neigen naar een meer zwaarmoedige stemming. Als je geboren wordt met een wat hogere hoeveelheid dopamine, dan ben je meer een flierefluiter en bekijk je het leven wat van een meer positieve kant. Dopamine heeft een meer naar buiten gerichte werking, serotonine richt de aandacht meer naar binnen.
Naarmate je ouder wordt, kan door allerlei omstandigheden ( een tekort aan zonlicht, darmparasieten, een onjuiste darmflora, stress of medicijngebruik) de hoeveelheid en de verhouding tussen neurotransmitters verstoord raken. Dit kan leiden tot verschillende klachten en symptomen.
WAT KUN JE ZELF DOEN
Wil je groeien, jezelf ontplooien en dus dichter bij jezelf komen? Dan is de eerste stap: luisteren naar je lichaam. Zowel gevoelens als emoties (direct of indirect) vertalen zich naar lichamelijke sensaties. De aandacht naar binnen richten. Een gesprek met een psycholoog kan zeker inzicht geven, maar is niet het enige wat je zelf kunt doen om je mentale welzijn te verbeteren. Meer naar buiten, bewegen en ondersteunende voeding voor onder andere je neurotransmitters is een goede stap in de juiste richting. Daarnaast kan het omgaan met dieren, knuffelen (met mensen of dieren) handwerk en creatieve bezigheden bijdragen aan het inzicht in je gevoelsleven.
Deze spreuk van Ben Tiggelaar is wel toepasselijk bij deze tekst:
Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld redden. Vandaag ben ik wijs en verander ik mezelf
Bron: Het gezondheidsfundament: ‘Forwards to basic’ van Arts en natuurgeneeskundige Trudy Vlot.
Trudy Vlot was mijn docente tijdens de opleiding Medische Basiskennis en zij inspireert enorm en geeft kennis door. Zo sta ik er ook in. Kennis delen over gezondheid maakt iedereen gelukkiger.
Heb je toch hulp nodig om een switch te kunnen maken, zodat je emotioneel in balans komt. Bel of mail gerust voor een afspraak.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra