Ziektepreventie met gezonde voeding en supplementen
Tijdens de workshops over natuurvoeding, krijg ik geregeld de vraag of het nodig is om een supplement te gebruiken. Daarom is het nu de juiste tijd om hierover te schrijven.
Het is niet altijd nodig om supplementen te nemen en het eerste advies is altijd om naar de voeding en het voedingsgedrag te kijken. Maar er zijn wel situaties waarbij jij je lichaam kunt ondersteunen door middel van suppletie. In tijden van stress, herstel na ziekte of bij vage klachten zoals vermoeidheid, slechte concentratie en ontstekingen kan een extra boost zeer welkom zijn.
Er is echter een wildgroei aan supplementen en informatie hierover in de markt. In werkelijkheid worden er vaak tientallen euro’s uitgegeven aan supplementen die niet werken. Omdat ze bijvoorbeeld inactieve mineralen en vitamines bevatten of in de verkeerde dosering worden genomen. In mijn opleiding natuurgeneeskunde en medische basiskennis kwamen supplementen uitvoering aan bod.
Daarnaast heb ik de laatste 10 jaar enorm veel kennis opgedaan door het lezen van onderzoeken over de werking van suppletie. Wat even belangrijk is, zijn de cliënten die mijn advies volgen en echt wel verbeteringen opmerken. Er zijn gezondheidswinsten mee te behalen die je met voeding gewoonweg niet in een korte tijd kunt bewerkstelligen. Denk daarbij aan meer energie, betere concentratie & focus, meer rust in het lijf.
In mijn praktijk adviseer aan de hand van een individueel gezondheidsplan wat de mensen wél nodig hebben om hun eigen gezondheid te optimaliseren en daarmee risico’s op ziektes en andere chronische aandoeningen te beperken. Daarbij kijk ik naar de werking van drie systemen; je spijsvertering, je hormoonhuishouding en het zenuwstelsel. Door deze te onderzoeken op functioneren, wordt het duidelijk welke processen in het lichaam haperen of beter kunnen. En ik breng daarmee ook eventuele gezondheidsrisico’s aan het licht.
De basis is altijd; onbewerkte voeding, voldoende nachtrust, beweging en mentaal evenwicht. En zeker! Supplemeneten met extra vitamine’s, mineralen en vetzuren zijn hard nodig om tekorten in onze dagelijkse voeding aan te vullen. Maar de juiste dosis, soort en combinatie van supplementen luistert zeer nauw. En daarom is een goede begeleiding essentieel.
De 6 meest voorkomende oorzaken van voedingsstof tekorten
1. Tekorten door bewerkte voeding
Behalve de verse groenten en fruit is 90% van de voeding die anno 2020 in de supermarkt ligt geraffineerd. Dit betekent dat de natuurlijke kostbare voedingsstoffen uit bewerkte voeding verwijderd en zijn hier toxinen ( kleur, geur en smaakstoffen) voor in de plaats zijn gekomen. Hierdoor kost het verteren van geraffineerd voedsel je veel meer energie. Dat komt omdat de ontbrekende voedingsstoffen (zoals mineralen en sporenelementen) normaal helpen bij een gezonde vertering, die niet teveel energie vergt.
2. Tekorten door bodemverarming
Voor de Industriële Revolutie rond de 19e eeuw had je niet snel een tekort aan voedingsstoffen. Sinds die tijd is er veel veranderd. Door agressieve landbouwmethoden is onze bodem zo verarmd en uitgeput, dat planten en gewassen een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger.
3. Tekorten door een gebrek aan zon
Terwijl Nederland toch al niet echt een zonovergoten landje is, spenderen we ook nog eens het grootste deel van onze tijd binnen. Helaas zorgt dit ervoor dat we nauwelijks nog vitamine D opnemen uit zonnestralen, terwijl de zon en lichtenergie de belangrijkste bron is van deze voedingsstof. Veel Nederlanders kampen dan ook met een tekort aan vitamine D, terwijl deze stof juist cruciaal is voor je gezondheid.
4. Tekorten door een slechte spijsvertering
Veel gezonde voeding eten, is nog geen garantie dat je lichaam alle aanwezige voedingsstoffen ook daadwerkelijk opneemt. Verantwoordelijk voor de opname is namelijk je spijsvertering en die functioneert bij veel mensen gebrekkig. Dat kan komen door stress, medicijngebruik en te veel alcohol drinken. Bij een mindere verteringscapaciteit neemt je lichaam de voedingsstoffen niet optimaal op. Hierdoor teer je in op je lichamelijke reserves en krijg je juist nog meer zin in snelle suikers omdat je meteen voldoening wenst. Je brein schreeuwt als het ware om extra vitamines en mineralen. Gerichte suppletie naast voedingsgedrag is op dat moment het beste.
5. Tekorten door laaggradige ontstekingen
Veel mensen hebben tegenwoordig last van chronische laaggradige ontsteking. Dit kan er voor zorgen dat je moe wakker wordt, omdat je immuunsysteem permanent is geactiveerd. Ook in dit geval roept je lichaam alsmaar om extra voedingsstoffen, omdat het deze wil gebruiken om bacteriën, infecties of schade te bestrijden. De behoefte aan deze stoffen is soms zo groot, dat het bijna onmogelijk is om er uit voeding voldoende van binnen te krijgen.
6. Tekorten door toxinen
Toxinen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons milieu. Deze giftige stoffen zoals uitstoot, uitlaatgassen en zware metalen belasten ons brein en lichaam. Ons lichaam probeert deze weer af te voeren en uit te scheiden. Sowieso is het ontgiften van je lichaam een complex proces waarvoor extra mineralen en vitaminen nodig zijn. Het belang van ontgiften is voor je gezondheid echter zo acuut, dat je lichaam het in de meeste gevallen prioriteit geeft. Dit betekent dat je voedingsstoffen die normaal naar andere belangrijke brein- en lichaamsprocessen gaan, nu gebruikt voor ontgifting.
Supplementen: aanvulling of onmisbaar?
Zoals je hier leest, zijn er veel redenen waarom je een tekort kunt oplopen aan bepaalde voedingsstoffen. Op de meeste mensen zijn zelfs meerdere van de genoemde redenen van toepassing. Hoewel supplementen in eerste instantie een aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, wordt het belang ervan steeds groter.
Voedingstekorten worden tevens geassocieerd met brein gerelateerde klachten, zoals stress, angst, depressie, concentratieproblemen, wattig hoofd, PMS, ADHD en burn-out. Dit maakt supplementen voor iedereen die kampt met mentale issues de moeite waard om uit te zoeken waar het tekort zit.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Wil jij een reactie geven naar aanleiding van dit persoonlijk schrijven, doe dat gerust. Laten we elkaar versterken door ervaringen te delen.
Liefs,
Sandra